17 березня 2024 року - 90 років від дня народження Алещенко Олега Михайловича. | Історія ІТ в Україні
17 березня 2024 року - 90 років від дня народження Алещенко Олега Михайловича.

Видатний конструктор гідроакустичних комплексів Олег Михайлович Алещенко довів, що навіть те, що вважається неможливим, можна створити, якщо бути наполегливим. Працюючи за часів, коли гідроакустичні системи, на думку загалу, були чимось недосяжним, Алещенко разом зі своєю командою все ж таки домігся того, що гідроакустичний комплекс “Зірка” побачив світ.

...
5 березня 2024 року - 110 років від дня народження Володимира Григоровича Сергеєва

5 березня 2024 року – 110 років від дня народження видатного конструктора систем керування ракетної техніки, керівника науково-виробничого об’єднання “Хартрон” та Головного конструктора ракетних комплексів з 1960 по 1986 рік

...
6 грудня 2023 року - 110 років від дня народження Миколи Михайловича Амосова.

6 грудня 2023 року – 110 років від дня народження видатного лікаря-хірурга, вченого, письменника, громадського діяча, академіка, дійсного члена Національної академії наук України, першого директора Київського науково-дослідного інституту серцево-судинної хірургії Миколи Михайловича Амосова.
Микола Амосов – той рідкісний сьогодні феномен вченого і громадського діяча, чиї судження ставали інтелектуальним надбанням не тільки теперішнього часу, але і духовним даром, чітко спрямованим у майбутні роки.

...
До 105-річчя від дня народження Героя України академіка Бориса Євгеновича Патона (1918-2020)

27 листопада 2023 року виповнюється 105 років від дня народження видатного українського вченого в галузі зварювання, металургії та технології металів, матеріалознавства, талановитого організатора науки, активного громадського діяча, Героя України, академіка Бориса Євгеновича Патона. Все своє довге життя він присвятив служінню науці. 1942 року почав працювати в Інституті електрозварювання, де пройшов шлях від інженера до директора (1953 рік). А 1962 року став Президентом Академії наук УРСР (нині це Національна академія наук України).

...
8 жовтня 2023 року перестало битися серце Володимира Ілліча Гриценко

Володимир Ілліч Гриценко
8 жовтня 2023 року на 87 році життя, внаслідок важкої хвороби зупинилось серце видатного вченого та організатора науки кібернетика та фахівця в сфері інформаційних технологій, представника Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, член-кореспондента НАН України, Почесного директора і Голови Вченої ради Міжнародного центру ВОЛОДИМИРА ІЛЛІЧА ГРИЦЕНКО.

...
Віктор Михайлович Глушков - 100 років від дня народжения

Віктор Михайлович Глушков24 серпня 2023 року виповнюється 100 років від дня народження Віктора Михайловича Глушкова. Видатний вчений, автор фундаментальних робіт у галузі кібернетики, математики та обчислювальної техніки. Лауреат державних премій Академік, Міжнародне комп’ютерне товариство (IEEE Computer Society), присудило медаль “Піонер комп’ютерної техніки” за заснування першого в СРСР Інституту кібернетики НАН України, створення теорії цифрових автоматів та роботи в галузі макроконвеєрних архітектур обчислювальних систем.

...
Віра Вікторівна Глушкова (1958-2023)

Віра Вікторівна Глушкова
З глибоким сумом сповіщаємо, що 24 травня 2023 року на 65-ому році життя перестало битися серце старшого наукового співробітника Інституту кібернетики НАН України, кандидата фізико-математичних наук Віри Вікторівни ГЛУШКОВОЇ.

...
6 грудня 2022 року - 109 років від дня народження Миколи Михайловича Амосова.

6 грудня 2022 року – 109 років від дня народження новатора-хірурга, талановитого письменника, засновника біокібернетики Миколи Михайловича Амосова.
12 грудня 2022 року – сумна дата: рівно 20 років з моменту, коли пішов з життя видатний хірург, перший директор Київського науково-дослідного інституту серцево-судинної хірургiї Микола Михайлович Амосов.

...
Сергій Олексійович Лебедєв - 120 років від дня народження

Другого листопада 2022 року виповнюється 120 років від дня народження Сергія Олексійовича Лебедєва – одного із зоряної плеяди вчених, що створили майже одночасно – наприкінці 40-х і початку 50-х років 20-го століття – у передових країнах світу перші цифрові електронні обчислювальні машини із збереженою в оперативній пам’яті програмою обчислень, – тепер уже відомі всім комп’ютери. Академік Сергій Олексійович Лебедєв є основоположником комп’ютеробудування в Україні. У Феофанії (під Києвом) під його керівництвом був створений перший в континентальній Європі комп’ютер – Мала електронна лічильна машина “МЕЛМ”.

...
Електронмаш. Історія та що з ним зараз

…розповім вам про Київський Електронмаш та подивимось на нього з середини. Історія заводу “Електронмаш”, ПК “Пошук” інтерв’ю з розробником, мозаїки, барельєфи та вітражі Електронмашу.

...